| |

|
| Vidi prethodnu temu :: Vidi sljedeću temu |
| Da li treba 31.12. protjerati djeda mraza iz vrtica |
| treba protjerati-mome djetetu ne trebaju za 31.12 pokloni |
|
8% |
[ 1 ] |
| ne treba protjerati-a zasto bi branili cokolade i bombone |
|
91% |
[ 11 ] |
|
| Ukupno glasova : 12 |
|
| Autor |
Poruka |
Labud Site Admin

Član od: 18 Maj 2007 Komentari: 7138 Mjesto: Tamo gdje ljubav pocinje
|
Upisano: Utorak Nov 03, 2009 1:49 pm Naslov komentara: |
|
|
ovako je bilo prosle godine 28.12.2008. u 16:21
| Citat: | Održan protest za Djeda Mraza
U Sarajevu je danas na platou ispred Katedrale održan jednosatni mirni protest kojim je zatraženo da Djed Mraz posjeti sarajevska obdaništa uoči predstojećih novogodišnjih praznika i djeci podijeli paketiće.
Skupu je prisustvovalo više stotina djece, omladine i drugih građana, a mladi protestnici su u društvu čovjeka obučenog u odjeću Djeda Mraza i s karakterističnim novogodišnjim crvenim kapama na glavama pjevali dječije novogodišnje pjesme i jasno poručivali da tradiciju pojavljivanja Djeda Mraza mališanima ne treba prekidati.
Jedan čovjek je nosio centralni transparent s natpisom: "Ko je taj ko je zabranio djeci Djeda Mraza? Hoćemo vanredne izbore u BiH! Demobilisani borci to traže!"
U ime grupe roditelja djece iz vrtića, Vesna Vlašić-Jusupović je izjavila da je potpuno nevjerovatno da se ona i drugi roditelji te njihova djeca protestom moraju boriti "za lik i djelo" Djeda Mraza kojeg je više generacija, dodala je, doživjelo kao divno sjećanje iz djetinjstva, neizostavni karakteristični lik Nove godine i kao simbol zajedništva i pozitivne energije.
"Djed Mraz ne pita ko je ko, sva su mu djeca jednaka", rekla je Vlašić-Jusupović. |
izvor
sarajevo-x.com
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Utorak Nov 10, 2009 11:06 pm Naslov komentara: |
|
|
Na osnovu člana 12. stav (1) tačka b.) i člana 18. stav (1) tačka b.) Ustava Kantona Sarajevo ("Službene novine Kantona Sarajevo", br. 1/96, 2/96, 3/96, 16/97, 14/00, 4/01 i 28/04), Skupština Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj 24. jula 2008. godine, donijela je
ZAKON
O PREDŠKOLSKOM ODGOJU I OBRAZOVANJU U KANTONU SARAJEVO
POGLAVLJE I. OSNOVNE ODREDBE
Član 7.
(Zabrana diskriminacije)
(1) Svako dijete ima jednako pravo pristupa i jednake mogućnosti učešća u odgovarajućem odgoju i obrazovanju bez diskriminacije po bilo kojem osnovu.
(2) Jednak pristup i jednake mogućnosti podrazumijevaju obezbjeđivanje jednakih uvjeta i prilika za sve, za početak i nastavak daljeg odgoja i obrazovanja.
Direktorica zabranjuje cokolade i bombone koje donosi djeda mraz za svu djecu - drzi se zakona ocito -
Član 8.
(Obezbjeđivanje najboljeg interesa djeteta)
(1) Pravo djeteta na odgoj i obrazovanje i pravilnu brigu za dobrobit njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja i bezbjednosti ima prednost nad svim drugim pravima.
(2) U slučaju sukoba prava, prednost se daje onom pravu, tumačenju ili djelovanju koje će najviše koristiti interesu djeteta.
Direktorica cuva djeci zube od cokolade i bombona - sve po zakonu
Član 9.
(Opći ciljevi odgoja i obrazovanja)
Opći ciljevi odgoja i obrazovanja proizlaze iz općeprihvaćenih, univerzalnih vrijednosti demokratskog društva, te sopstvenih vrijednosnih sistema zasnovanih na specifičnostima nacionalne, historijske, kulturne i vjerske tradicije naroda i nacionalnih manjina koji žive u Kantonu Sarajevo.
e ovajj clan je bas pogazen do kraja _________________
ljubav nikada ne umire - sve pokriva - sve vjeruje - svemu se nada - sve podnosi - .......vjeruj u ljubav....... |
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Utorak Nov 10, 2009 11:13 pm Naslov komentara: |
|
|
Član 13.
(Pravo roditelja i djece na izbor ustanove i odlučivanje)
(1) Roditelji imaju pravo na izbor predškolske ustanove u kojoj će se odgajati i obrazovati njihovo dijete.
(2) Roditelji imaju pravo i obavezu da preko svojih predstavnika u predškolskim ustanovama i tijelima i putem svojih asocijacija, u interesu svoje djece, učestvuju u odlučivanju na svim nivoima o pitanjima značajnim za rad predškolske ustanove i funkcionisanje predškolskog odgoja i obrazovanja.
(1)da roditelji mogu da ispisu dijete ako im ne odgovara novi zakon direktorice iz svih 24 vrtica u sarajevo i posalju svoje dijete malo dalje izvan sarajeva
(2)odlucivati mogu samo odabrani roditelji jer se anketa nije odnosila na sve roditelje - listici su dijeljeni samo odabranima
Član 25.
(Zajednička jezgra programa)
(1 Programi predškolskog odgoja i obrazovanja zasnivaju se na načelima Deklaracije Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija o pravima djeteta i Konvencije o pravima djeteta, posebno u pogledu zaštite djece od svireposti i nemara, te postupaka koji mogu dovesti do bilo koje vrste diskriminacije u pogledu prava djeteta i njegovog najboljeg interesa.
u sarajevu ocito djeca nemaju pravo u obdanistu na djeda mraza u svim 24 vrtica _________________
ljubav nikada ne umire - sve pokriva - sve vjeruje - svemu se nada - sve podnosi - .......vjeruj u ljubav....... |
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Ponedeljak Nov 30, 2009 10:21 pm Naslov komentara: |
|
|
U Sarajevskim vrticima se ukida djeda mraz
U redakciju eFM radija pristigao je email slušatelja koji tvrdi da ove godine neće biti paketića za djecu u obdaništima koja pripadaju Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva".
U emailu stoji da direktorica JU "Djeca Sarajeva" Arzija Mahmutović zabranjuje novogodišnju proslavu za djecu uz Djeda Mraza i podjelu novogodišnjih paketića, te da umjesto toga djeci treba prirediti edukativne sadržaje.
Slušatelj, između ostalog, navodi da je Mahmutović zabranila uposlenicima kontakt s novinarima, a kako je svojevremeno odbila i organiziranje mini koncerta za pomoć oboljelom Viktoru Tomaševiću.
“O novogodišnjem programu nismo još ni raspravljali, ta tema će se naći na dnevnom redu tek u decembru. To što piše u emailu potpuno je netačno.
Što se tiče humanitarnog koncerta, stvarno ne znam o čemu se radi, meni se nikada niko nije obratio za tako nešto. To su dezinformacije i ja ću se zbog toga obratiti Regulatornoj agenciji za komunikacije“, kazala je Mahmutović za Oslobođenje, te dodala da će podići tužbu protiv novinara eFM radija Zorana Ćatića jer je riječ o dezinformacijama.
Međutim, Ćatić smatra da nema razloga za brigu, jer stoji iza svega što je izrekao.
“Mahmutović je u razgovoru sa mnom dala izjave koje samo potvrđuju istinitost emaila koji smo dobili.
Ukoliko želi, neka se obrati Regulatornoj agenciji, ali mi stojimo iza onog što objavimo.
Zar pored svega što se dešava, treba još i da “ubijemo“ Djeda Mraza i na njegovo mjesto stavimo Djeda Kijameta?!”, kazao je Ćatić.
Više od 600 godina Djed Mraz živi u srcima djece koja željno iščekuju Novu godinu, kako bi dobila poklon koji su zaslužili jer su bili poslušni tokom 12 mjeseci. Zar smo mi ti koji ćemo im to uskratiti?!
izvor
oslobodjenje _________________
|
| Na vrh |
|
 |
LaLuna Moderator

Član od: 20 Maj 2007 Komentari: 12321 Mjesto: vasiona
|
Upisano: Utorak Dec 01, 2009 11:00 am Naslov komentara: |
|
|
| Labud (citat): | U Sarajevskim vrticima se ukida djeda mraz
U redakciju eFM radija pristigao je email slušatelja koji tvrdi da ove godine neće biti paketića za djecu u obdaništima koja pripadaju Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva".
U emailu stoji da direktorica JU "Djeca Sarajeva" Arzija Mahmutović zabranjuje novogodišnju proslavu za djecu uz Djeda Mraza i podjelu novogodišnjih paketića, te da umjesto toga djeci treba prirediti edukativne sadržaje.
Slušatelj, između ostalog, navodi da je Mahmutović zabranila uposlenicima kontakt s novinarima, a kako je svojevremeno odbila i organiziranje mini koncerta za pomoć oboljelom Viktoru Tomaševiću.
“O novogodišnjem programu nismo još ni raspravljali, ta tema će se naći na dnevnom redu tek u decembru. To što piše u emailu potpuno je netačno.
Što se tiče humanitarnog koncerta, stvarno ne znam o čemu se radi, meni se nikada niko nije obratio za tako nešto. To su dezinformacije i ja ću se zbog toga obratiti Regulatornoj agenciji za komunikacije“, kazala je Mahmutović za Oslobođenje, te dodala da će podići tužbu protiv novinara eFM radija Zorana Ćatića jer je riječ o dezinformacijama.
Međutim, Ćatić smatra da nema razloga za brigu, jer stoji iza svega što je izrekao.
“Mahmutović je u razgovoru sa mnom dala izjave koje samo potvrđuju istinitost emaila koji smo dobili.
Ukoliko želi, neka se obrati Regulatornoj agenciji, ali mi stojimo iza onog što objavimo.
Zar pored svega što se dešava, treba još i da “ubijemo“ Djeda Mraza i na njegovo mjesto stavimo Djeda Kijameta?!”, kazao je Ćatić.
Više od 600 godina Djed Mraz živi u srcima djece koja željno iščekuju Novu godinu, kako bi dobila poklon koji su zaslužili jer su bili poslušni tokom 12 mjeseci. Zar smo mi ti koji ćemo im to uskratiti?!
izvor
oslobodjenje |
Zasto ne ucini nesto islamska zajednica? Zasto joj ne uskrate tu njenu samovolju? Boze ta zena ima kamen umesto srca, a koprivu umesto duse. _________________
..."Mientras el cielo se vuelve el suelo, las rocas movidos por el amor, pero no sé dónde viajar para encontrar en alguna parte ...!”... |
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Srijeda Dec 02, 2009 9:25 am Naslov komentara: |
|
|
| Luna_Luna (citat): | | Labud (citat): | U Sarajevskim vrticima se ukida djeda mraz
izvor
oslobodjenje |
Zasto ne ucini nesto islamska zajednica? Zasto joj ne uskrate tu njenu samovolju? Boze ta zena ima kamen umesto srca, a koprivu umesto duse. |
zato luno sto ta zena izvrsava naredjenja odozgo - a ocito i ne pada joj tesko - radi to sa zadovoljstvom _________________
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Subota Dec 19, 2009 9:49 pm Naslov komentara: |
|
|
sace nam brzo i nova godina pa cemo viditi kako ce biti u sarajevskim vrticima
a eto najveca glupost i neznanje je porediti ga sa svetim nikolom i to za 31.12 - a eto slucajnosti pa oni pametni sto tako porede mozda i primjete da je sveti nikola danas a ne za novu godinu
ocito im matematika ne ide od ruke  _________________
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Subota Dec 19, 2009 9:56 pm Naslov komentara: |
|
|
eto saznajemo nesluzbeno da ove godine Arzija Mahmutović ne zeli djeda mraza zbog mogucnosti da djeca u masovnom okupljanju dobiju gripu - ja - kao i svake zime naravno
| Citat: | Ove godine o slučaju izvješćuje sarajevsko "Oslobođenje" koje prenosi informaciju dobivenu od članova bivšeg saziva Vijeća roditelja Javne ustanove (JU) Djeca Sarajeva (ustanova koja upravlja javnim vrtićima, op. prir.) da je posljednjih dana iz jednog vrtića upravi ove javne ustanove poslan zahtjev za organizaciju podjele paketića i dolaska Djeda Mraza.
Neslužbeno se doznaje kako je ovoj skupini roditelja direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović odgovorila da to neće biti moguće, a kao razlog je navela pojavu nove gripe, piše list. | izvor oslobodjenje _________________
|
| Na vrh |
|
 |
LaLuna Moderator

|
Upisano: Nedelja Dec 20, 2009 12:56 pm Naslov komentara: |
|
|
| Labud (citat): | eto saznajemo nesluzbeno da ove godine Arzija Mahmutović ne zeli djeda mraza zbog mogucnosti da djeca u masovnom okupljanju dobiju gripu - ja - kao i svake zime naravno
| Citat: | Ove godine o slučaju izvješćuje sarajevsko "Oslobođenje" koje prenosi informaciju dobivenu od članova bivšeg saziva Vijeća roditelja Javne ustanove (JU) Djeca Sarajeva (ustanova koja upravlja javnim vrtićima, op. prir.) da je posljednjih dana iz jednog vrtića upravi ove javne ustanove poslan zahtjev za organizaciju podjele paketića i dolaska Djeda Mraza.
Neslužbeno se doznaje kako je ovoj skupini roditelja direktorica JU Djeca Sarajeva Arzija Mahmutović odgovorila da to neće biti moguće, a kao razlog je navela pojavu nove gripe, piše list. | izvor oslobodjenje |
Cime ce sve ta zena da se sluzi,pa u te glupost samo moze ona da poveruje a ne roditelji, samo da deci ne podeli paketice. Stvarno je treba ukloniti sa te funkcije i postaviti osobu koja zna sta su deca i decija radost. Ona ocigledno nikad nije videla u ocima tih andjelcica radost kada sedi deka stigne sa hrpom lepih poklona za njih. _________________
..."Mientras el cielo se vuelve el suelo, las rocas movidos por el amor, pero no sé dónde viajar para encontrar en alguna parte ...!”... |
|
| Na vrh |
|
 |
debie Profesionalac/ka

Član od: 07 Dec 2007 Komentari: 2482
|
Upisano: Nedelja Dec 20, 2009 1:58 pm Naslov komentara: |
|
|
| mora da je ova teta prorok :))) |
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Nedelja Dec 27, 2009 7:58 pm Naslov komentara: |
|
|
Sarajevski Djeda Mraz fasovao od svinjske gripe?
Written by Habil
Wednesday, 09 December 2009
Kako piše Deutsche Welle u sarajevskim obdaništima djeci se neće dijeliti novogodišnji paketići, a neće biti ni druženja sa Djeda Mrazom.
Jedini Djeda Mraz kaže da su za to odgovorni oni koji imaju 'hatđoze' i ne gledaju ni lijevo ni desno.
Fetva je na Djedicu bačena još prvih posljeratnih godina. Ove godine, ovom je simbolu, dobrodušnom Djedici u crvenoj halji, dodata još jedna nepopularna dimenzija.
Direktorica sarajevskih obdaništa Arzija Mahmutović, objavila je da u ovim predškolskim ustanovama neće biti podjele novogodišnjih paketića, a kao razlog je navela pojavu nove gripe. Gdje i kada je Djeda Mraz 'fasovao' novu gripu, virus tzv. svinjske gripe, nije objasnila.
U tako 'zaštićenim' obdaništima direktorice Arzije, avaj, pojavila se ovih dana salmonela, pa je jedno obdanište već zatvoreno. Sve se pitam hoće li Djeda Mrazu natovariti na leđa i taj grijeh.
Takvom zabranom ugrožena je egzistencija jedinog, profesionalnog Djeda Mraza u BiH, Mladena Jeličića Troke, koji već 40 godina donosi djeci iluziju u koju ponekad i sam povjeruje.
„Djeca su ta koja učine da povjerujem kako sam ja stvarno Djeda Mraz“, kaže Mladen Jeličić i prisjeća se kako je i u ratu dijelio paketiće: „Prve godine rata sam podijelio igračke koje sam uzeo od Saše i Srđana, djece moje sestre i moje kćerke Mije. Ničim izazvan, obukao sam kostim Djeda Mraza, kao što sam to radio i prije rata i djeci dijelio poklone. Tada je na mene naletio novinar CNN-a i napravio priču“, kaže Mladen.
„Dobro, sad zabranom pojavljivanja Djeda Mraza u sarajevskim obdaništima i podjele paketića, osjećaš li da je tvoje pravo na rad ugroženo? Možemo li reći da se radi o nekoj vrsti diskriminacije?“ pitam.
„Naravno. Oni su meni udarili na 'kašiku'. To je period godine kad sam ja, isključivo zahvaljujući svom kvalitetu i popularnosti u ovom gradu i državi, zarađivao solidno za život. To je jedan krasan, ali težak posao“, kaže Troko i predlaže da zamislim hiljade i hiljade djece ( u prosjeku 20 kg.), koju mora podići, staviti u krilo, a sve pod teškim kostimom i nalijepljenim brkovima i bradi. Na ljepilo, koje se pri tom koristi, nikada se nije uspio navići.
„Uvijek sam se trudio da djeci prilazim pedagoški, jer se ona ponekad boje, ako su sasvim mala. Pročitao sam brojne knjige iz te oblasti, ali više od svega, važna je tvoja energija koju daješ u tom poslu“, kaže popularni sarajevski Djedica.
Potez direktorice Arzije Mahmutović, u vrijeme kad se političari dogovaraju ko će zadnji ugasiti svjetlo, predstavlja još jedan podmukao udarac multietničnosti glavnoga grada, u kojem je na snazi i zabrana prodaje svinjetine i točenja alkohola, u nedavno otvorenom tržnom centru BBI u srcu Sarajeva.
Poslanik Ivo Komšić u federalnom Parlamentu je upozorio na diskriminaciju u trgovačkom centru BBI i pokrenuo inicijativu za preispitivanje ustavnosti svih ugovora, koje je ovaj centar sklopio sa lokalnim vlastima, budući da se radi o elitnoj lokaciji u glavnom gradu države.
Kako, uprkos novoj gripi, ni jedno obdanište, škola ili fakultet u Sarajevu nisu zatvoreni, rigidna zabrana okupljanja mališana u obdaništima zbog podjele paketića, može se shvatiti jedino kao politička odluka, tako prozirna kad je u pitanju direktorica Arzija Mahmutović, koja već godinama demonstrira vjerski šovinizam, upravo na najmlađim Sarajlijama.
„Meni je Arzija Mahmutović mimo kamere, 'off the record' rekla: 'Ma Troko, bolan, ja sam se uvijek radovala paketićima!' Ovo što kažem, kažem prvi put javno. To je bilo prošle godine, pred emisiju u kojoj su bili brojni gosti“, kaže Troko i dodaje da nije siguran odakle zapravo direktorici Mahmutović dolaze takve instrukcije.
„Nisam siguran da je to baš od kantonalnog ministra nauke i kulture, Safeta Keše, ali to sigurno dolazi od ljudi koji ne vide razliku između krastavca i paprike, između paradajza i jabuke... To su oni ljudi koji imaju sa strane 'hatđoze'. To su one kože na očima konja da, kad su upregnuti, ne gledaju ni lijevo, ni desno, nego samo pravo“, kaže Mladen Jeličić Troko, koji se nadao da će i ove godine zaraditi još koju marku za teško oboljelu kćer Miju.
Kantonalni ministar nauke i obrazovanja, Safet Kešo, baš kao i prošle godine, obećao je da će se provesti anketiranje roditelja, kako bi se utvrdilo da li će biti proslave Nove godine uz Djeda Mraza i paketiće. Treba li da kažemo kako je to ostalo na nivou pukog obećanja? Tako će, bez sumnje, biti i ove godine.
U sarajevskim obdaništima, kratkom telefonskom provjerom, saznala sam 'da još nemaju instrukcije' kako će se obilježiti dolazak novog ljeta. Troko je ubijeđen da je Djeda Mraz i ove godine persona non grata u Sarajevu. „Biće ga u nekim firmama ili na privatno organizovanim zabavama“, tvrdi on.
Njegov je kostim, već na hemijskom čišćenju.
Ima li, dakle, ovdje elemenata diskriminacije prema djeci koja baštine tradiciju novogodišnjeg ukazanja Djeda Mraza, koji je prije svega, čini se, simbol milosrđa, dobrote, pravde i utjehe. Djedice koji daje djeci, zavlačeći ruku duboko u džepove njihovih roditelja.
„Takva odluka direktorice Mahmutović nije prvi put donesena. I prošle godine je bilo isto. Suočavamo se sa situacijom u kojoj pojedinci diskriminiraju prava djece i ne snose nikakvu odgovornost. Direktorica Mahmutović je već imala jednu prekršajnu kaznu zbog povrede radne obaveze i donošenja nezakonitih odluka, kad su u pitanju zaposlenici u JU „Djeca Sarajeva“, kaže Branka Inić, pravnica u Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH.
Priču o Djedu Mrazu pokušalo se provjeriti kod glavnih aktera. Direktorica Mahmutović je jako zauzeta kao i njen nalogodavac, ministar Kešo. Kako i ne bi bili kad se u obdaništima počela pojavljivati salmonela, a Djeda Mraz još nije stigao, piše Deutsche Welle. _________________
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Nedelja Dec 27, 2009 8:03 pm Naslov komentara: |
|
|
hajde da upoznamo sve ucesnike ove price - posto smo direktoricu predstavili sad i njenog sefa koji ne zeli odgovarati na e-mailove i dopise koje mu posaljemo
a ovo je ministar koji podrzava protjerivanje djeda mraza
i njegova biografija naravno
Mr. Safet Kešo (CV)
Adresa:
Filozofski fakultet Ministarstvo obrazovanja i nauke Univerzitet u Sarajevu Kantona Sarajevo
Franje Račkog 1 Reisa Džemaludina Čauševića br. 1
71000 Sarajevo
E-mail: safet.keso@ks.gov.ba
Lični podaci:
Bračno stanje: oženjen, otac dva sina
Državljanstvo: Bosna i Hercegovina
Datum rođenja: 30.01.1965.
Mjesto rođenja: Kalinovik
Roditelji: Mulija i Sejdo
Obrazovanje:
Studij: Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za slavenske jezike i književnost
Postdiplomski studij lingvistike : Filozofski fakultet, Sarajevo
Magistarski rad: Jezik "Oporuke Simeona Gordog"
Radi doktorsku disertaciju iz oblasti komparativne gramatike slavenskih jezika, koja će dati zančajan doprinos afirmaciji bosanskog jezika i bosanistike u slavenskoj jezičkoj porodici i slavistici uopće.
Strani jezici i ostala znanja:
Ruski, engleski, poljski, računarski programi.
Studijski boravci u inostranstvu:
Univerzitet u Moskvi- jedan semestar studija _________________
|
| Na vrh |
|
 |
Labud Site Admin

|
Upisano: Subota Jan 02, 2010 1:11 am Naslov komentara: |
|
|
i pored zabrane u vrticima u vrticima u sarajevu na trgu uruceni pokloni malisanima
I ne samo u Sarajevo - prije dva dana ulicama Zenice prodefilovalo je 40 Djeda Mrazova, koji su, uz veliko odbravanje Zeničana, uručili poklone napuštenoj djeci.
Arzija Mahmutovic nije mogla sprijeciti da se u zenici ne podijele paketici NAPUSTENOJ DJECI
Djed Mraz se bori za opstanak u Bosni
Sendung vom 31. Dezember 2009
Djeca u Sarajevu već nekoliko godina dočekuju novogodišnje priredbe u sjeni političkih rasprava odraslih o Djedu Mrazu. Iako je direktorica Javne predškolske ustanove "Djeca Sarajeva" i ove godine pokušala da onemogući novogodišnje priredbe, Djed Mraz je okupio mališane na gradskim trgovima u organizaciji gradske uprave. Tako je, zahvaljujući gradskim vlastima, «pozicija» Djeda Mraza znatno ojačana, nakon pokušaja da ga se «protjera» iz sarajevskih vrtića, uz objašnjenje da nije u duhu tradicije Bošnjaka.
Umjesto u obdaništima, sarajevski mališani susreli su se ove godine sa Djeda Mrazom na gradskim ulicama, na priredbama koje je organizovala gradska uprava. Djeci je objašnjeno da je njihovog dragog gosta iz vrtića «protjerala zla vještica», ali da je Djeda Mraz odlučio da ih okupi na trgovima i da im podijeli paketiće i obraduje ih. Djeca su bila istinski ozarena. Odluku gradskih vlasti spremno su pozdravili mnogi roditelji. Ove priredbe s Djedom Mrazom na ulicama predstavljaju i poruku da roditelji ne prihvataju pokušaje zabrane ovakvih priredbi i nametanje nekih drugih likova i vrijednosti, koji nikad nisu bili dio tradicije sarajevskih vrtića i škola.
Roditelji ovim putem ratuju protiv direktorice Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Arzije Mahmutović, koja već nekoliko godina pokušava da uskrati djeci novogodišnju radost i priredbe u vrtićima. Kako je prošlogodišnje objašnjenje da Djeda Mraz i Nova godina nisu u duhu tradicije ovih prostora i vjerskih opredjeljenja muslimana izazvalo oštre reakcije, pa čak i ulične proteste, ove godine je Mahmutović poručila da neće organizovati priredbe zbog straha od širenja nove gripe. Međutim, kako nije mogla objasniti zašto bi djeca bila u opasnosti baš na priredbi, iako se bez ikakvih ograničenja okupljaju svakog dana, zatražila je tumačenje ustavno-pravne komisije je li Djeda Mraz predvidjen nastavnim planom i programom. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, jedan od inicijatora javnih priredbi, tvrdi kako nastojanja da se ukinu novogodišnje priredbe imaju politički karakter.
Višegodišnji pokušaji zabrane Djeda Mraza stvorio je revolt kod velikog broja roditelja, medjutim direktorica Mahmutović ne odustaje. Umjesto novogodišnjih priredbi u nekoliko navrata je pokušala instalirati likove koji bi bili protivteža Djedu Mrazu poput «dede Hidžre», lika za koji nikad niko ranije nije čuo, i nekih drugih koji su, navodno, izvedeni iz islamskih tradicija. Kako svaki pokušaj prisilnog nametanja vrijednosti izazove kontraefekat, Djed Mraz se vratio na sarajevske ulice vrlo bučno, veselo i na veliku radost djece. I ne samo u Sarajevo - prije dva dana ulicama Zenice prodefilovalo je 40 Djeda Mrazova, koji su, uz veliko odbravanje Zeničana, uručili poklone napuštenoj djeci.
izvor
Prilog Amira Sužnja
Prilog 31. Dezember 2009 _________________
|
| Na vrh |
|
 |
LaLuna Moderator

|
Upisano: Nedelja Jan 03, 2010 7:48 pm Naslov komentara: |
|
|
| Labud (citat): | i pored zabrane u vrticima u vrticima u sarajevu na trgu uruceni pokloni malisanima
I ne samo u Sarajevo - prije dva dana ulicama Zenice prodefilovalo je 40 Djeda Mrazova, koji su, uz veliko odbravanje Zeničana, uručili poklone napuštenoj djeci.
Arzija Mahmutovic nije mogla sprijeciti da se u zenici ne podijele paketici NAPUSTENOJ DJECI
Djed Mraz se bori za opstanak u Bosni
Sendung vom 31. Dezember 2009
Djeca u Sarajevu već nekoliko godina dočekuju novogodišnje priredbe u sjeni političkih rasprava odraslih o Djedu Mrazu. Iako je direktorica Javne predškolske ustanove "Djeca Sarajeva" i ove godine pokušala da onemogući novogodišnje priredbe, Djed Mraz je okupio mališane na gradskim trgovima u organizaciji gradske uprave. Tako je, zahvaljujući gradskim vlastima, «pozicija» Djeda Mraza znatno ojačana, nakon pokušaja da ga se «protjera» iz sarajevskih vrtića, uz objašnjenje da nije u duhu tradicije Bošnjaka.
Umjesto u obdaništima, sarajevski mališani susreli su se ove godine sa Djeda Mrazom na gradskim ulicama, na priredbama koje je organizovala gradska uprava. Djeci je objašnjeno da je njihovog dragog gosta iz vrtića «protjerala zla vještica», ali da je Djeda Mraz odlučio da ih okupi na trgovima i da im podijeli paketiće i obraduje ih. Djeca su bila istinski ozarena. Odluku gradskih vlasti spremno su pozdravili mnogi roditelji. Ove priredbe s Djedom Mrazom na ulicama predstavljaju i poruku da roditelji ne prihvataju pokušaje zabrane ovakvih priredbi i nametanje nekih drugih likova i vrijednosti, koji nikad nisu bili dio tradicije sarajevskih vrtića i škola.
Roditelji ovim putem ratuju protiv direktorice Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Arzije Mahmutović, koja već nekoliko godina pokušava da uskrati djeci novogodišnju radost i priredbe u vrtićima. Kako je prošlogodišnje objašnjenje da Djeda Mraz i Nova godina nisu u duhu tradicije ovih prostora i vjerskih opredjeljenja muslimana izazvalo oštre reakcije, pa čak i ulične proteste, ove godine je Mahmutović poručila da neće organizovati priredbe zbog straha od širenja nove gripe. Međutim, kako nije mogla objasniti zašto bi djeca bila u opasnosti baš na priredbi, iako se bez ikakvih ograničenja okupljaju svakog dana, zatražila je tumačenje ustavno-pravne komisije je li Djeda Mraz predvidjen nastavnim planom i programom. Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, jedan od inicijatora javnih priredbi, tvrdi kako nastojanja da se ukinu novogodišnje priredbe imaju politički karakter.
Višegodišnji pokušaji zabrane Djeda Mraza stvorio je revolt kod velikog broja roditelja, medjutim direktorica Mahmutović ne odustaje. Umjesto novogodišnjih priredbi u nekoliko navrata je pokušala instalirati likove koji bi bili protivteža Djedu Mrazu poput «dede Hidžre», lika za koji nikad niko ranije nije čuo, i nekih drugih koji su, navodno, izvedeni iz islamskih tradicija. Kako svaki pokušaj prisilnog nametanja vrijednosti izazove kontraefekat, Djed Mraz se vratio na sarajevske ulice vrlo bučno, veselo i na veliku radost djece. I ne samo u Sarajevo - prije dva dana ulicama Zenice prodefilovalo je 40 Djeda Mrazova, koji su, uz veliko odbravanje Zeničana, uručili poklone napuštenoj djeci.
izvor
Prilog Amira Sužnja
Prilog 31. Dezember 2009 |
Ovo je divna vest ZIVELI DEDA MRAZEVI samo napred, sva deca treba da se raduju tim zanimljivim dekama sa sarenim poklonima _________________
|
| Na vrh |
|
 |
|
|
Ne možete ostavljati nove komentare u ovom forumu Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu Ne možete prepraviti vlastite poruke Ne možete obrisati vlastite komentare u ovom forumu Ne možete glasati u anketama foruma
|